Vilka begär blodfri behandling?


"En kirurg kom till oss därför att hans hustru behövde opereras.
Han sade: 'Var noga med en sak - att hon inte får någon blodtransfusion.' "

- Dr Donat R Spahn, professor i anestesiologi i Zürich


Vilka är då de patienter som använder sig av de här blodersättningsmedlen och de tekniker som finns för att undvika blodtransfusion? Är det bara personer vars religiösa övertygelse inte tillåter dem att ta emot blod som utnyttjar denna möjlighet? Nej, långt ifrån. I tidskriften Vakna! för den 8 januari 2000 ställdes just frågan "Vilka andra, förutom patienter som av religiösa skäl motsätter sig blodtransfusioner, visar intresse för blodfri medicin?" till ett antal läkare med erfarenhet på området.

Dr Donat R Spahn, professor i anestesiologi i Schweiz, svarar: "Vid vårt sjukhus brukar de som begär blodfri medicinsk behandling vara ytterst välinformerade patienter. " och fortsätter sedan "Vi behandlar ofta universitetsprofessorer och deras familjer utan att använda blod. Till och med kirurger ber oss undvika transfusioner. En kirurg kom till oss därför att hans hustru behövde opereras. Han sade: 'Var noga med en sak - att hon inte får någon blodtransfusion!'.".

Professor Aryeh Shander berättar att det ett år var fler patienter som tackade nej till blodtransfusion av personliga skäl än av religiösa skäl. Han tillägger: "Några som arbetar vid min anestesiavdelning sade: 'De patienter som inte får blod mår minst lika bra, ja kanske bättre. Varför måste vi ha två olika rutiner när det gäller behandling? Om det här är den bästa behandlingen bör vi använda den på alla.' Så nu ser vi helst att blodfri medicin blir standardbehandlingen."


 

Skapa en gratis hemsida du också!
Cybersite.se skapar du hemsidan snabbt och enkelt med färdiga designmallar